Kedjan som
skapar magi
 
Kedjan som
skapar magi
 
Kedjan som
skapar magi
 
Föregående bild
Nästa bild

Samtida och tidlös …

 

Sverige, som är ett land av berg, sjöar, kuster, tusentals öar och vidsträckta
skogar ger massvis med inspiration för innovativa produkter. Lysande
idéer har vi svenskar haft i alla tider, oavsett om det gäller uppfinningen
av tändstickan, säkerhetsbältet eller treskiktsparketten. Men trots all
uppfinningsrikedom står Sverige med båda fötterna på jorden, och land finns det gott om här. Statistiskt sett finns 50 000 m² yta till förfogande för varje invånare.

 

Grundarna

Jan Söderberg är exportchef på Berg & Berg och mer än så:
Han grundade det 1996 tillsammans med Ulf Palmberg. Vad betyder idag varumärket Berg & Berg för grundaren och trebarnspappan?

Jan, När började du att intressera dig för trä?
I Sverige har man redan som barn kontakt med skog och trä. Jag är uppvuxen med det och arbetade efter min ingenjörsutbildning hos en dörrtillverkare och ett företag som gjorde lister. När möjligheten uppstod att vara med och bygga upp en parkettillverkning, blev jag genast eld och lågor. När det gäller parkettgolv kan man se skönheten hos råmaterialet i varje enskild planka eller stav på ett sätt som knappast har någon motsvarighet när det gäller andra träprodukter. Det fascinerade mig.

Från skog till golv, så att säga?
Ja 1996 fick jag möjlighet att överta en befintlig fabrik som tidigare hade tillverkat dörrar. Jag sökte efter den bästa tekniker som stod att finna i Sverige: Ulf Palmberg. Och han blev min partner i detta projekt. Tillsammans med min tyska vän Stephan von Schreitter har vi byggt upp och utvecklat fabriken från grunden. Namnet Berg & Berg kommer för övrigt från sista stavelserna i mina och Ulfs efternamn. På så sätt blev Palmberg och Söderberg Berg & Berg år 1996.

Vad står då Berg & Berg för?
Vi producera vackra parkettgolv med en övertygande teknik till ett rimligt pris. Att tillverka och få uppleva erkännandet från våra kunder gör mig dock fortfarande alltid lika glad. Förutom det fantastiska utseendet förväntar sig våra kunder med rätta produkter av högsta tänkbara kvalitet. Våra viktigaste marknader är Sverige, Tyskland, Schweiz och Österrike och dessa tillhör – också på grund av klimatförhållandena – till de mest krävande i hela världen. Berg & Berg parkett lever upp till de kraven: bästa tekniska kvalitet, perfekt bostadsbiologi och rimliga priser.

Och råmaterialet trä?
Mycket viktigt förstås. Vi försöker så långt som möjligt att endast använda timmer från våra ägares skogar. Utöver de korta transportsträckorna talar också kvaliteten för att använda sig av svenskt timmer. Här i höga norden växer träden långsammare och blir därmed fastare och tätare vilket är en avgörande fördel för parkett. Eftersom träden hos oss står mindre tätt innebär det också att det bildas fler grenar längre ned på stammarna. Våra golv har därigenom ett mycket distinkt utseende.

Utseendet hos ett golv är naturligtvis viktigt. Men hur är det med de tekniska egenskaperna?
De är minst lika viktiga och betraktas hos oss som en självklar förutsättning. Vi använder ett mellanlager av
massivt, långsamväxande furuvirke med stående årsringar, som är huvudan­ledningen till vår parketts överlägsna formstabilitet. HDF eller spånplattor är mycket billigare, men lever inte upp till våra krav.
Härtill kommer vår Svedloc Plus-profil: ett Berg & Berg-patent som förenar fördelarna av en fjäder- och spont-förbindelse med fördelarna av en klickprofil. Enkel att lägga – såväl för den professionella golvläggaren som för den outbildade lekmannen. Med eller utan lim.

Det låter alla som mycket genomtänkt produkter.
Är de mödan värt?

Åh, ja. Och jag talar inte om vinsten. Utan om våra produkters naturlighet och miljövänlighet. Och möjligheten för kunderna att få ta med ett sådant ursprungligt och hållbart material in i sina hus. Digitaliseringar av laminat- eller PVC-golv kan se nog så bedrägligt verkliga ut. Vad de dock inte förmår är att berätta de berättelser som Berg & Bergs golv kan.

Jan Söderberg på gårdsplan utanför fabriken

Naturlig plats

Sverige, som är ett land av berg, sjöar, kuster, tusentals öar och vidsträckta skogar ger massvis med inspiration för innovativa produkter. Lysande
idéer har vi svenskar haft i alla tider, oavsett om det gäller uppfinningen av tändstickan, säkerhetsbältet eller treskiktsparketten. Men trots all uppfinningsrikedom står Sverige med båda fötterna på jorden, och land finns det gott om här. Statistiskt sett finns 50 000 m² yta till förfogande för varje
invånare.

 

Närproducerat

Men Sverige står för mycket mer. Bland annat treskiktsparketten vi på Berg & Berg tillverkar. Det är vår filosofi att ha hela tillverkningsprocessen i våra egna händer. Vi köper rundstocken från skogsägare i närområdet och använder hela stocken i tillverkningsprocessen. Detta är en naturlig del i vårt hållbarhetskoncept. Vidare på samma tema är våra oljade golv de enda i världen som har tilldelats Natureplus-märkning. Med andra ord levererar vi inte bara vackra golv utan även golv tillverkade med miljöns bästa i åtanken. Skälen att välja ett golv från Berg & Berg är många.